Olaszország ultrái; Juve

  Mai posztunkban, mint a címből is láthatjátok a Juve ultráinak történelmén igyekszünk végigmenni, miután a Rómás "cikk" úgy tűnt sokaknak elnyerte tetszését. Őrült jó szórakozást hozzá

Még 2005-ben történt a Milan - Juve meccs előtt, hogy a Fossa dei Leoni néhány milanista tagja sikerrel lopott el pár zászlót a Viking ultráitól. A juventinók természetesen nem nyugodhattak bele e megaláztatásba, s egyből tervet szőttek a visszavágásra. A PSV - Milan BL találkozóról hazatérő piros-fekete hívek azon tagját, akire aznap este a zászlók biztos helyre szállítása volt bízva egészen a reptérről követték a Viking tagjai és az autópályán egy rendőrnek öltözött juventino robogóval levillogta a milanistát közúti ellenőrzést színlelve. Természetesen több sem kellett a Zebrák ultráinak, akik bezsebelték így a rossonerók több drapériáját is visszavágás gyanánt, majd a Juve - Livorno meccs előtt végül a két csoport vezetői visszacserélték azt.

Az első igazi Juventus szurkolói csoportok az 1970-es évek közepén jelentek meg a Stadio Delle Alpiban. Az első két társaság politikailag bal oldali volt és még igen rosszul szervezett. A nevük Venceremos és Autonomia Bianconera volt. 1976-ban azonban már megalakult az első két valódi csoport: a Fossa Dei Campioni és a Panthers, majd egy évvel később 1977-ben Beppe Rossi révén kibontakozott a később a leghíresebbé vált Juve ultracsoportot, a Fighters. Rossi a Juventus szurkolói történetének legfontosabb szereplője volt: rendkívüli kapcsolatokkal bírt és képes volt egyesíteni a sok fiatal ultrát Torinóban.

 A '80-as évek elején további csoportok jöttek létre, az akkoriban igazán fénykorát élő ultramozgalom keretében, de volt egy páros, aki később messze kiemelkedett ezek közül; a Viking és a Nucleo Armato Bianconero (NAB). Ez a két brigád igazán elismertté, híressé és hírhedtté vált egész Olaszországban: ők voltak az első szurkolói csoportok, akikre méltó volt a hooligan kifejezés, nem riadtak vissza a balhéktól a stadionokban és azokon kívül sem. 1983-ban a Juventus ultrái megszervezték első külföldi túrájukat Európában (Liége, Belgium).

 1987-ben 10 dicsőséges év után a Fighterset feloszlatták. Az ok nagyon egyszerű: hatalmas méretű balhé bontakozott ki Firenzében, a legnagyobb rivális otthonában. A Fighters tagok és néhány másik csoport ultrái úgy döntöttek, hogy alapítanak egy új csoportot, amit Arancia Meccanicának neveztek el. A név Stanley Kubrick népszerű filmje címéből való (Mechanikus Narancs).

 A film címét azonban Olaszországban az erőszakkal kötötték össze (annak tartalma miatt), s így a vezetők úgy határoztak, hogy gyorsan megváltoztatják a nevüket, mielőtt a torinói politikusok lecsapnak a csoportra. Az új nevuk Drughi lett. Ez annak a bandának a neve volt a filmben, melybe a főszereplő Alex is tartozott, s ez már átcsúszott a szigorú politikusok ingerküszöbén is. A csoport a legfontosabb grouppá vált, több mint 10 000 taggal 1988 és '96 között.

 1993-ban a Drughi ultrák „bekebeleztek” más kisebb csoportokat, így 4 éven keresztül a Fighters mellett ők voltak a fő ultracsoport a Curva Scirea-ban. Sőt, az óriás zászlójukat is a kanyar közepén helyezték el, míg a Fighters a jobb oldalra szorult sajátjával.

 Miután 1996-ban a Juventus megnyerte a Bajnokok Ligáját az Ajax ellenében, a szurkolók a rivalizálás helyett inkább az együttműködés mellett döntöttek. A Fighters, Drughi és a kisebb csoportok a Curva Sudból úgy döntöttek, hogy egy zászló alatt egyesülnek; a Black and White Fighters Gruppo Storico 1977 név alatt.

 Ebben az időszakban egy másik nagy ultracsoport, az Irriducibili Vallette a Curva Nord legbefolyásosabb csoportja lett. Ezt a csoportot 1990-ben alapították egy Vallette-városrészi kisebb csoportból, s '98-tól vették át a Nord vezető csoportjának szerepét, a Vikinget váltva. Elmondható róluk, hogy remekül fogták össze az északi kanyart, s ezzel a Juve szinte teljesen egyedivé vált a világon, hiszen a stadion mindkét kapu mögötti részén megtalálható volt egy-egy borzasztó aktív, többezer főt soraiban tudható tábor. Nem tartott sokáig azonban ez az irigylésre állapot, mert az Irriducibili csoportja csúnyán összerúgta a port a Zebrák vezetőségével a 2001/02-es szezonban, a csapat idény elei gyenge eredményeinek köszönhetően. Az ultrák hevesen kritizálták Marcello Lippit és a klubvezetést a nem várt rossz teljesítmény okán, s az egyesület vezetősége válaszul nem volt hajlandó az idegenbeli meccsekre jegyet biztosítani a csoport számára. Később ugyan az ultrák megkövették Lippit és helyreállt a két fél viszonya, a klubbal azonban ezután sem tudtak kiegyezni, rengeteg konfliktus kísérte ezután is viszonyukat.

Ennek következtében a Juve irányítása úgy döntött, hogy a következő szezontól a Curva Nordot a Centro Juventus Clubnak ajándékozza, mely több, mint ezer szurkolói klubot egyesít Olaszországban és szerte a világban, s ezzel egyidejűleg az Irriducibili záaszlóját az egész stadionban betiltja. Nagy kár értük, mert a bianconerók történetének egyik legaktívabb csoportja voltak, s meg volt bennük az akarat, hogy Olaszország legjobb ultráivá váljanak. Mindenhol ott volt a transzperensük, ahol a Juve csak fellépett,s borzasztó egységesen képviselték a klub színeit.

 Az azóta eltelt időkben a Curva Nord a legtöbb mérkőzésen majdnem teljesen üres, és az a néhány dal, ami onnan származott, most a stadion más pontjaiból hallatszik. Teljesen nyilvánvaló, hogy hiányzik egy erős ultracsoport az északi kanyarból, amely képes lenne újra összefogni azt a részt. Ráadásul a Stadio Olimpicóban úgy tűnik a déli oldal sem képes jelentőset alkotni, visszaesett létszámmal és teljesítménnyel hívják fel magukra az utóbbi időben a figyelmet, de az új aréna elfoglalása talán minden bajra megoldást kínál majd, de ez elsősorban a klub vezetőségének ultrákhoz való hozzáállásán múlik.

Végül pedig egy felvétel azoknak, akik eddig nem tudták elképzelni, hogyan zajlik egy ultracsoport összejövetele..meglepő képsorok :-D

*forrás:bianconeri.tripod.com



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr60954551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unimuck 2009.02.20. 13:22:12

Brávó! Nagyon jó cikk!