Csalódott csapatok derbyje Romában

 Jöjjön ezennel Popp első nálunk elkövetett írása, melyet remélhetőleg a jövőben még sok-sok hasonló követ, s aminek mi más is lehetne a témája, mint a hétvégén megrendezésre kerülő fővárosi rangadó.

 A Serie A  húsvéti és így rendhagyó módon szombati 31. fordulójának topmeccse egyértelműen a Derby della Capitale vagy Derby di Roma, tehát a római derby. Az a csata, amelyik megnyerésével akármelyik csapat feledtetheti a várakozásnál gyengébbnek tűnő szezont.

 Csalódott csapatok derbyjét rendezik tehát szombaton délután háromkor a római Olimpicóban. Csalódott a Roma, mert a tavalyi utolsó vérig (fordulóig) tartó dicsőséges és a tavasz jórészében Totti nélküli Inter kergetés meg három bajnoki ezüst után a vérmesebb szurkolók már a Scudettoban reménykedtek, sőt a római Bl-döntőről álmodoztak.

 Hogy a bajnoki álmok nem teljesülhetnek abban jórészt a pocsékul sikerült első tíz-tizenegy forduló ergya teljesítménye a ludas. Pedig a keret nem gyengült jelentősen a tavalyi ezüst óta: Mancini, Guily, Ferrari ki, Baptista, Riise, Menez és a viccnek is rossz Loria be. Andreolli, Antunes, Curci kapus kölcsönbe, Okaka Chuka kölcsönből.

 A szezon kezdetén a sérülések sem kímélték a farkas-falkát, a csapat meghatározó Juan-De Rossi-Totti tengelyének két tagja minden rómaiak Capitanoja és Juan (kíváncsiak lennénk egy olyan kimutatásra is, hány pontot szereztünk - upsz elszóltam magam - ezzel a hármassal, és mennyit úgy hogy valamelyikük esetleg többjük is hiányzott), valamint a tavaly jó teljesítményt nyújtó Tonetto és Cassetti nyalogatta a sebeit a rajt környékén, viszont Aquilani ekkor még nem. 

 Így esett meg a csúfság a farkasainkkal, hogy tíz forduló és öt snúrban félrenyelt bukta után - egy meccsel ugyan kevesebbet játszva - ott álltunk (akkor most már ne alakoskodjunk) hét ponttal. A BL nyitófordulójában is becsúszott egy saller a Kolozsvári Vasutas ellen, amely (Dra)Culio két góljával 2-1-re nyert az Olimpicoban.

 A bajnoki bukdácsolás közepette jött egy Bordeaux elleni idegenbeli győzelem (3-1) és egy Chelsea elleni idegenbeli vereség a BL-ben. Majd jött (a kapitány, ha nem is a Tenkesé) november negyedike és a Chelsea elleni csodálatos 3-1-es győzelem a Capitano mellett visszatért Juannal a fedélzeten és Vucsiniccsal a főszerepben, ezután a Bl továbbjutás sima volt és bár a bajnokságban még becsúszott egy peches iksz Bolognában, mégis beindult a szekér, amelyikből majdnem kiesett a sikeredző, Spalletti is.

 

 De november tizenhatodikán megnyerte a csapat az akkor 14 ponttal előtte álló és remek formában lévő Lazio elleni derbyt (Keresztelő Bestia góljával) a többségében bordó-sárga színekben pompázó közönség előtt. Oszt február közepéig egy bajnokesélyeshez méltó tíz győzelemből, két döntetlenből és mindössze egy vereségből álló sorozatot épített Róma büszkesége. A remek széria közepén, még karácsony előtt az egyetlen cataniai vereség alkalmával viszont újra megsérült Totti. A januári kupabúcsú sem volt szégyenteljes csak dühítő, mert nem kis bírói segítséggel nyert Milanóban az Inter. A csapat ekkor még a Panucci duzzogását is elviselte, a téli időszakban érkező roppant tehetséges jobbhátvéd Marco Motta hathatós segítségével.

 

 

A Lazio nem a tavalyi eredmény miatti elvárások miatt lehet csalódott. Hiszen a tizenkettedik hely nem ígért túl sokat a biancoblúnak, de a szezon eleje előtt leigazolt argentin 10-esben, Zaratéban bízhatott nagyon Delio Rossi edző. Na és a rajt sem sikerült éppen rosszul, hiszen az első tíz fordulóban folyamatosan a Bajnokok Ligáját biztosító helyek környékén figyeltek és nem egyszer vezették is a tabellát. Leginkább annak köszönhetően, hogy Pandev, Zarate és az Olimpián összeszedett sérüléséből visszatérő Rocchi szakmányban kakkantotta a gólokat. Különösen az első öt fordulóban ment jól az égszínkékeknek (négy győzelem, egy vereség), de a derby előtti utolsó három meccsüket is behúzták.

 A derby jelentőségét és a római csapatok pszichéjére gyakorolt hatását jelzi az is, hogy a vesztes sasok meg mély gödör ásásába fogtak utána.  Ez hét vereség és négy döntetlen mellett, mindössze két győzelmet jelentett február közepéig.

 Ekkor szakadt meg a Roma nagy sorozata is és a csapatnál ismét az orvosi stábnak jutott a főszerep, a sérültek között újra ott volt Totti és Juan, (Aqulani hónapok óta Godot-t játszik, várunk rá – hiába). Az Arsenal elleni Bl meccsekre azonban mindkettő – ahogy a csapat is - föltámadt, bár Juan az ágyúsok ellen is megsérült, de előtte még a kapujukba hegesztette a Roma 1-0-s győzelmét és a tizenegyes-rúgásokat jelentő gólját az Olimpicoban. Az orosz-rulettben mi lőttük magunkat főbe, de azért büszkék lehettünk a csapatra. 

 A bajnokságban még legyőzte ugyan a Roma a Sienát, de ezután négy nyeretlen meccs következett közte az Inter elleni nagyszerű játékkal kivívott döntetlennel és Juve elleni súlyos hazai vereséggel. Utóbbi magyarázható volt azzal, hogy a csapat sérülések és eltiltások miatt tizenegy emberét kényszerült nélkülözni, élükön a Juan–De Rossi-Totti tengellyel.

 Eközben a Lazio föltámadóban volt három zsinórban megszerzett győzelemmel, de az legutóbbi két fordulóban két hatalmas koki koppant a sas-csőrén egy Chievo elleni hazai 0-3 és egy sienai 0-2 formájában. A Roma viszont a visszatérő Capitano két tizenegyes góljával csak legyűrte a Bolognát az Olimpicoban.

 Jelen pillanatban a giallorossi a hatodik negyvenkilenc pontjával öt pontra a Genoától és a BL-től és háromra a Fiorentinától, míg biancoblu nyolc ponttal kullog a farkasok mögött a kilencedik helyen. Szombaton a bajnokság célegyenesébe fordulva pedig újabb derby. A Derby della Capitale, mely akkora lendületet adhatna a győztesnek, hogy mégis elérhetné  (minimális) célját, ami a Laziónak az olasz kupa lehetne. 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr751053614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulver 2009.04.09. 11:46:49

Ezt egyszerűen most muszáj megnyerni. Ha nem, akkor nincs 4. hely.
És főleg hajrá Juve!

Calogero 2009.04.09. 12:01:14

@ulver: én kicsit félek, hogy az már így is, úgy is elúszott, bár lesz még Fiorentina - Roma, amin a violákon lehetne pontokat hozni, a Genoa meg pont most játszik otthon a Juvéval, bár a bianconerik ilyen szempontból a legrosszabbkor szálltak ki a Scudettóért való versenyfutásból

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.04.09. 16:34:54

Szerintem ez a meccs annyira kulcsmeccs, hogy nem is csak a becsület, vagyis a város uralma és a BL múlik rajta, hanem a következő idény is.

Mert, ha ez a meccs elúszna, akkor nincs BL, akkor nincs pénz és akkor nincs játékosmegőrzés sincs.

Szóval, Gyerünk Roma! Csak annyit mint a Chievo! :))))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.09. 17:39:52

@mbemba: Szerintem is a Bl hely meszerzésétől függ a klub pozicíójának és így játékosainak megtartása és ahhoz bizony már nem szabad hibáznunk.

oleandro 2009.04.09. 20:58:02

@mbemba:persze kulcsmeccs, de nekünk a többi is az. Ráadásul ha minden kulcsot begyűjtenénk, félő, hogy akkor se nyílik ki számunkra a kapu.
Amúgy én tartok ettől a meccstől. Számukra ez méginkább élet-halál kérdése, mint nekünk. Nekik ez az év meccse. Nekünk azért ilyenből több is akad egy évben....

Calogero 2009.04.09. 21:25:03

Lelőtted popp holnapi poénját :-)

pedig nem is értem egy romanistának miért ez a meccs ugrik be automatikusan a derbyről..

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.09. 21:49:38

@oleandro: jaja holnap jön a cikk erről. Figyelted milyen jól néz ki a Scudetto a Roma mezén?

oleandro 2009.04.09. 23:57:01

@popp: Mille scusi!
Amúgy nagyon sokan fel vannak háborodva,hogy ilyen körülmények között (földrengés...) egyáltalán lesz forduló. Lotito-t megkérdezték, hogy legalább a meccs bevételeit fölajánlja-e a földrengés károsultjainak megsegítésére. A válasza, hogy nem teheti, mert adót kell belőle fizetnie ...Mazzone azt javasolta, hogy ha már nem áll le a bajnokság, legalább bojkottálják a nézők a derbit, ne menjenek ki a stadionba.
Nem tudom, lesz-e bármi foganatja a felhívásnak, de az biztos, h.ez nem lesz olyan derbi, mint a többi.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.10. 00:31:57

Totti is azt nyilatkozta, hogy ilyenkor nem fontos a foci.