Mikor a római közönség fújja le a meccset

Beharangozó írásainkban nem esett szó még az abruzzói földrengésről, amely pedig minden valószínűség szerint rányomja majd bélyegét a Lazio-Roma rangadóra is. S miközben az egész ország gyászol, sokaknak szemet szúr, hogy a FIGC hogyan lehet oly érzéketlen, hogy figyelmen kívül hagyja e szörnyű eseményeket és ismét csak a szponzorok és a tv társaságok érdekeit védi.

Carletto Mazzone korábbi Roma edző egyenesen a derby bojkottjára hívja föl a szurkolókat. Nem tudjuk milyen hatással lesz ez a nézőszámra, de azt 2004 március huszonegyedike óta igen, hogy az Olimpico népe ha úgy gondolja, akár egy derbyt is képes félbeszakítani.

Ez az a Lazio-Roma, amelynek kapcsán fölösleges az összeállításokat közölnünk és bár lejátszottak több mint egy félidőt a meccsből, a gólnélküli játék sem maradt emlékezetes. Az viszont annál inkább, hogy a két egymást közmondásosan gyűlölő szurkolótábor közösen lépett föl a meccs félbeszakításáért. A második félidő kezdetén a Lazio és a Roma szurkolók szektoraiból egyaránt fölhangzik: "Sospendete la partita!", azaz hagyjátok abba.

A szünetben a nézőtéren ugyanis futótűzként terjed a hír, hogy egy rendőrségi autó elütött egy fiatal szurkoló srácot. És ez sok volt a mérkőzés előtt a rohamrendőrökkel összecsapó ultráknak. (A derbyt megelőző és követő összecsapásokban 157 rendőr sebesült meg, a szurkolók sebesültjeinek számát viszont becsülni is nehéz, mert legtöbbjük nem fordult orvoshoz a rendőröktől tartva.) 

Rosetti játékvezető körülbelül öt perc játék után félbeszakítja a meccset. „Assassini, Assassini” – gyilkosok, gyilkosok, zúgta a lelátó népe. Eközben Totti szurkolókkal beszélget, majd a játékosok jelzik, nem akarják folytatni a meccset. Rossetti még telefonján egyeztet Galliani ligaelnökkel, egy perccel tíz előtt aztán végleg lefújja a meccset.

Az eseményeket kiváltó hír szerencsére alaptalannak bizonyul. A rendőrség a szurkolók előre megszervezett akciójáról beszél, a szurkolók beszámolói viszont rendőrségi provokációkról szólnak, amelyek már meccs előtt elkezdődtek és a stadionba tartó békés drukkerek ellen irányultak.

Hasonlóra azért nem számíthatunk most, az abruzzói tragédia után, dacára az egyre-másra felhangzó véleményeknek, miszerint hatalmas hiba a forduló megrendezése. Annyi viszont biztos, hogy ahogyan az akkori, úgy a mostani derby is rendhagyóként vonul majd be a históriáskönyvekbe. 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr811057931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.10. 17:00:18

Ismerem az írást. Egyébként az F72 nevű tag nagyon jó történelmi cikkeket is ír nekem az Agostino Di Bartolomeiről szóló különösen tetszett.

Calogero 2009.04.10. 17:47:04

@popp: tényleg jó a srác, de a lényegről beszélve én például biztos elhalasztottam volna a fordulót. Bár erre De Rossi annyit mondott, hogy attól még, hogy az e hetit megtartják, a jövő hetit halaszthatják, nem egy hetet érint ugyanis a gyász - ez is jogos, csak a fekete szalagnál talán több is járna az áldozatok emlékének

popp · http://koncertblog.com/ 2009.04.11. 08:03:36

@Calogero: Érdekes kérdés ez. Én nem tudok állást foglalni igazán. De mocskos nagy közhellyel, az élet megy tovább. Lehet,hogy a dolgát végezve tiszteleg leginkább az ember. És mondjuk egy ilyen világ számára érdekes eseményen, az egy perc méltó emléket állít. Az viszont nem jó, hogy az üzleti szemspontok döntenek el egy ilyen kérdést.

oleandro 2009.04.11. 08:19:16

Érdekes, a serie B gyászol, az A nem. Aliga elnöksége (Rozistul) szinte a teljes futballközlemény váleményével szembehelyezkedve döntött a játék mellett.
Vsz emiatt állítólag nem is lesz teltház a debin, és biz. szurkolói csoportok nem is fognak szurkolni.
Félő, hgy unalomba fog fulladni a meccs.