Nagy különbségű római derbyk a huszonegyedik századból I.

Jöjjön most újra popp  írása, -akit többet már nem fogok beharangozni- ami ezúttal a Derby della Capitalék egyik romanisták számára oly kedves mérkőzését idézi fel újra. A lazialéknak scusi a derby kissé egyoldalú megközelítése miatt, holnap eljön az ő napjuk is (már természetesen csak a blog oldalain keresztül).

 A most következő két írás Calogero emlékezetes meccsekről szóló sorozatának római különszáma. Két Lazio-Roma derbyt elevenít föl a huszonegyedik századból kronológiai sorrendben. Az egyiket nagyon szívesen a másikat viszont nagy duzzogva.

 Kezdjük tehát a szívünknek kedvesebbel. 2002 március tizenegyedikén, nemcsak mint két ősi vetélytárs, de mint a Serie A két legutóbbi bajnoka futott össze az esedékes tavaszi rangadóra a két csapat az Olimpicoban. Az íráshoz mellékelt videóból az is kiderül, milyen jól is áll a Roma mezeken a Scudetto. Ez alkalommal mégsem a bajnoki címvédő, hanem a sasok számítottak pálya választónak, a 75000 szurkoló többsége tehát laziale volt. A hangulatból ítélve a kezdősípszó előtt nem is sejtették mekkora zakó vár rájuk ezen az estén…

 Lazio-Roma 1-5 (0-3)

Lazio: Peruzzi; Nesta (Gottardi), Mihajlovics, Couto; D.Baggio (Poborsky), Giannichedda, Fiore, Pancaro; Sztankovics; S.Inzaghi (Liverani), Crespo. Edző: Zaccheroni.

Roma: Antonioli; Zebina, Samuel, Panucci; Cafu, Lima, Emerson (Assuncao), Candela; Totti; Montella (Cassano), Delvecchio (Tommasi). Edző: Capello.

Gólszerzők: Montella (12., 29., 37.,  64.), Totti  (72.) illetve Sztankovics (54.)

Játékvezető: Rosetti

 Az összeállításokat böngészve megállapíthatjuk, hogy nem véletlenül uralta e két csapat a megelőző két szezont, kis túlzással világválogatottak álltak össze akkortájt az olasz fővárosban. Hozzá tesszük, hogy a kékek kispadján olyanok vártak a lehetőségre hiába, mint a két valenciai hős, Mendieta és Claudio Lopez, míg Románál Aldair ülte végig a meccset Capello mellett, Batistuta meg sérülés miatt nem állt rendelkezésre.

 A meccs kapcsán leginkább Vincenzo Montelláról kell szólnunk, aki egy meccsen lőtt négyesével azóta is rekordtartó a derbyk történetében (hej, ha szombaton is betalálna a jó öreg). 2002 tavaszán a sérülései és gyengébb formája miatt még gól nélkül állt az Aeroplanino a bajnokságban (akárcsak most). Vincenzoról az is kiderült ezen a derbyn, hogy ha már gólörömei egysíkúak, a gólszerzés ezerféle módját ismeri.

 Az első félidei három repüléshez egy Candella-féle bal-, és egy Totti-féle jobboldali centerezésre kellett rábólintania Montellának a tizenkettedik illetve a harminchetedik percben. A huszonkilencedik percben pedig egy jól eltalált tizennyolc méteres Capitano löket Peruzzi által kikapart kipattanójáért kellett megelőznie a nagy Nestát.

 Sajnos nem sikerült olyan videót találnunk (nem is nagyon kerestünk), amely megörökítette volna Sztankovics ötvenharmadik percben szerzett gólját. De az Aeroplanino negyedik góljáról nem maradhat le az úri közönség, mert huszonötről akkora a lécet és a baloldali fát is érintő balos bombát zúzott a jobb felsőbe, hogy a nyakába ugró társak miatt még a szokásos repülés is elmaradt. 

A slusszpoén persze a negyedik gól kivételével az összesből részt vállaló Capitanotól érkezett, egy a specialitásának számító huszonöt méteres palonetto (kint álló kapus fölötti löbb) képében.

 

és bonbonként még egy videó Oleandro kérésére a legendás Carlo Zampa közreműködésével;



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr571057075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calogero 2009.04.10. 07:44:56

Una sera indimenticabile - villanhatna egy utolsó hasonlót az aeroplanino, remélem legalább pár percre lehetőséget kap majd

oleandro 2009.04.10. 10:46:47

A cucchiao volt a pont az i-re.
De mér' nem a Zampás összefoglalót tetted be (aminek a végén bevallja, hogy kicsirt megmelegedett az események hatására... :))?

Calogero 2009.04.10. 13:22:48

www.youtube.com/watch?v=lmXFKOmG3Gw - a Lazio himnusza a Sudból :-) Non mollarlo mai..!

Calogero 2009.04.10. 14:33:52

@oleandro: dehogyis, csak úgy érdekességképpen :-)