Az elődöntőig jutott az U21-es válogatott – megoldódni látszódnak Lippi problémái

  A Németország elleni elődöntő jelentette a végállomást a 2009-es U21-es Európa Bajnokságon Olaszország korosztályos válogatottja számára. A csoportból két győzelemmel és egy döntetlennel továbbjutó Azzurrini hiába játszott végig jobban ellenfelénél, Beck 48.percben szerzett találatára végül több ígéretes lehetőség ellenére sem tudott válaszolni, így az ötszörös Európa Bajnok válogatott végül -teljesítménye alapján kissé idejekorán- hazautazni kényszerült a svédországi tornáról.

Nem indult túlságosan jól a torna, hiszen a csapat a nyitómeccsén a később egyik leggyengébbnek bizonyuló Szerbia ellen minden olyan negatív elemet belevitt játékába, ami az utóbbi időben a profi olasz labdarúgás legnagyobb problémáit okozza, úgy mint lassú tempó, körülményes támadásépítés, pontatlan összjáték és a találkozót értékelve elmondható; ha a szerb válogatottnak kicsivel nagyobb szerencséje van, egyből egy szörnyen kínos meglepetéssel kezdhették volna a tornát Olaszország jövőbeni reménységei.

A második találkozón tapasztaltak azonban gyorsan feledtették mindezt, s a házigazda ellen vívott csoportrangadó után már nyugodtan csettinthetett némiképp megnyugodva Pierluigi Casiraghi, a mutatott játék alapján ugyanis egyértelműnek tűnt, hogy sikerült egy kiváló válogatottat építenie a bajnokságra, ami a végső győzelem megszerzésére is komoly esélyesnek tűnik. Balotelli mondhatni mindent megvillantott 38 perc alatt, ami játékát leginkább jellemzi napjainkban; előbb Giovinco szemfüles passza után csavart klasszis mozdulattal a hosszú sarokba gyönyörű góljával előnyhöz juttatva ezzel az Azzurrinit, majd rá néhány percre teljességgel felesleges és sajnos kimondottan alattomos szabálytalanságát követően mehetett zuhanyozni, emberhátrányba kényszerítve ezzel a mérkőzés nagy részében csapatát. A megfogyatkozott létszám ellenére azonban a tornán végig remeklő Acquafresca fejese révén kettőre növelte a taljánok előnyét, s ezt végül a svéd csapat szépítőgólja ellenére különösebb erőfeszítés nélkül meg is tartották Casiraghi tanítványai.

Már e mérkőzés után kirajzolódni látszott, hogy a csapat gerincét alkotó Motta, Bocchetti, Cigarini, De Ceglie (Criscito), Giovinco, Acquafresca, Balotelli hetesfogatra bizony nemhogy csak ezen utánpótlás tornán, hanem a Lippi által vezetett Squadra Azzurrában is lehet és érdemes lesz majd építeni, mert ezek a játékosok már most bizonyították, hogy méltó utódjai lehetnek a jövőben (s néhányan akár már most is) nagyobb nevű válogatottbeli riválisuknak.

A csoport zárómérkőzése tulajdonképpen két dologról maradt végül igazán emlékezetes, az első mindenképpen az örömtelibb és már első ránézésre is szembetűnőbb tény, mégpedig Roberto Acquafresca duplázása, mely végül csoportelsőséget eredményezett, s mely egy tizenegyes értékesítéséből, illetve egy gyönyörűen megkomponált támadás befejezéséből (főszerepben ismét Giovinco) állt össze. A másik emlékezetes eseményt sajnos egy sokkal kevésbé örömteli pillanat eredményezte, mégpedig a találkozó 14.percében történt De Ceglie sérülés, melynek következtében a játékos lába (mint az az utólagos vizsgálatokon kiderült) eltörött, s így kénytelen volt a fiatal középpályás a tornát félbehagyva visszautazni Olaszországba.

Így érkeztünk el végül a tegnap esti elődöntőhöz, ami annak ellenére kudarccal zárult, hogy Giovincóék az első perctől fogva irányították a találkozót, de az elmaradt tornagyőzelem ellenére semmi ok nem maradt a csalódottságra, hiszen igaz, hogy végül nem sikerült egy emlékezetes diadallal bizonyítani a következő korosztály által ígért jövőbeni sikeresnek prognosztizálható esztendőket, de a mutatott játék miatt azt hiszem mindenki optimistán várhatja a felnőtt válogatott ajtaján kopogtató játékosok mielőbbi csapatba építését. Most már csak Lippin a sor,hogy a fiatalokhoz nyúljon, de olybá tűnik az agg mester igazán kivételes helyzetben van, hiszen jó néhány játékos személyében egy-egy világklasszis kezdi szárnyait kibontakoztatni. A teljesség igénye nélkül nyugodtan e kategóriába sorolható Marco Motta, Sebastian Giovinco, Mario Balotelli, Roberto Acquafresca és a tornán ezúttal a Konföderációs Kupa miatt részt sem vett Davide Santon neve is, akik játéka előreláthatóan sok kellemes percet fog még szerezni az Olaszország sikereiért szorítók több milliós táborának.

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr651213811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.28. 19:33:35

Én már azt hittem, hogy a magyarokról lesz szó! :(

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.06.28. 19:47:53

Jól értelmezem, hogy egy:

- izzadtságszagú győzelem (Szerbia)
- másik keserves egy gólos győzelem (Svédország)
- egy nímand Belorusszia elleni győzelem

valamint egy
- Németország elleni tisztes vereség

után megoldódtak az olasz válogatott gondjai? :)

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.06.28. 19:51:28

--utánanéztem a pontos eredményeknek, JAVÍTOTT változat--

Jól értelmezem, hogy egy:

- izzadtságszagú döntetlen (Szerbia)
- egy keserves egy gólos győzelem (Svédország)
- egy nímand Belorusszia elleni egy gólos győzelem

valamint egy
- Németország elleni tisztes vereség

után megoldódtak az olasz válogatott gondjai?

Calogero 2009.06.28. 19:59:39

Leginkább a mutatott játék miatt értékelik a legtöbben (így én is) pozitívan a tornán látottakat. Az eredmény abszolút nem világraszóló pláne egy 5-szörös korábbi győzteshez viszonyítva, emiatt ma fel is röppent a hír, hogy Casiraghi esetleg új állás után nézhet, de mivel 5 éve nem nyert az utánpótlás válogatott Eb-t + a felnőtt csapat 2006 óta nemhogy nem eredményes, de még kifejezetten szarul is játszik, ezzel szemben most igenis reális lehetőség volt a tornagyőzelem, így igenis kiút lehet a felnőtt válogatottnak a válságból a fiatalok minél előbbi csapatba építése. Már csak azét is, mert a náluk egyel korosabb generációból talán Chiellini és nagy-nagy jó indulattal De Rossi tudott csak valamit letenni az asztalra, Del Pieróék pedig már abszolút kifelé mennek..