Botrány az Inter - Milan alatt is, mi lesz így a 2016-os olasz EB-rendezéssel?

 Hét Milan szurkolót állított elő az olasz rendőrség, miután sikeresen beazonosította őket, a vasárnap esti Derby della Madonninán elkövetett erőszakos viselkedésük okán. A balhé története röviden annyi, hogy a Milanisták egy hatalmas zászlót feszítettek ki szektoruk elé, mely nem éppen hízelgő stílusban minősítette a városi rivális csapatát, mely annyira felbőszített jó pár Inter szurkolót, hogy megindultak lerángatni az említett transzparenst. Ez viszont már a vörös-fekete ultráknak nem volt ínyére, amit nyomatékosítottak is egy masszívabb ellentámadással, melynek következtében több interista is sérülten távozott a helyszínől.

Mindez pedig, ha hozzávesszük a hétvégi Genoa - Fiorentina meccs után történteket is (melyről bővebben itt olvashattok), aminél külön bonbonként szolgálhatnak a legfrisebb hírek, miszerint a balesetet szenvedett férfi kábítószer hatása alatt állt, nem hinném, hogy túl nagy segítség lenne Olaszországnak a 2016-os EB rendezés helyszínének elbírálásakor.

Persze messzinek tűnik még a dátum, de, mint ismert az UEFA ez év márciusában már előszűrést tart a jelentkezők közül és, ha hozzávesszük azt, hogy a 2012-es pályázat odaítélésekor is az egyik legfőbb érv az olasz rendezés ellen a stadionokban elharapózott erőszak volt, hát rosszabbkor nem is jöhetett volna ezen újabb "fekete hétvége".

Pedig úgy kéne ez az EB rendezés Itáliának, mint egy falat kenyér. A 90-es években még az európai futballt egyedül uraló olaszok ugyanis szép lassan komoly hátrányba kezdenek kerülni Angliával szemben elsősorban stadionjaik fejletlen infrastruktúrája miatt, hiszen míg az angolok, a franciák és a németek is otthont adtak az utóbbi években komoly világeseménynek, addig a Dél-európaiak 1990-ben voltak utoljára jelentős nemzetközi futballesemény házigazdái, ami pedig 20 éve fel nem újított stadionokat, sokszor több évtizedes kiszolgálóhelyiségeket jelent, amire például részben hivatkozva idén először azon csúfság is megesett a Serie A-val, hogy Németországba és Angliába nem tudták értékesíteni közvetítési jogaikat.

És bár néhány klub már bejelentette, hogy ők érzékelvén e helyzet valódi súlyát, új arénák építésébe kezdenek (Juve, Inter, Roma), de ez a kisebb csapatok költségvetésébe aligha fog beleférni. Átfogó stadionrekonstrukciós programról pedig korábban ugyan sok szó esett, de a világválság kirobbanása egyenlőre félresöpörte e kérdést. Maradna tehát az EB rendezés nyújtotta lehetőség, hiszen az ezen esemény révén épülő új arénák fedezetét maga az Európa Bajnokságból adódó bevétel biztosíthatná, ehhez viszont a korábbi tragédiák mentén született szigorú intézkedések továbbvitelére lenne szükség, mint például a vasárnapi balhé büntetéseként a Genoa stadionjának néhány mérkőzésre szóló bezárása, illetve a balhéban érintett Milan szurkolók stadionból való többéves kitiltása.

Bízzunk benne, hogy a FIGC is eléggé súlyánál fogva kezeli majd e hétvége történéseit, mert a 2016-os EB rendezésről ezen okok miatt lecsúszni hatalmas felelőtlenség lenne.



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr37951132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.