UEFA kupa: a nagyok ideje leáldozott?

  Milan, Fiorentina, Valencia, Deportivo, Tottenham, Aston Villa, Stuttgart, Olympiakos. Nem, ez nem az UEFA legjobb nyolc csapatának névsora, hanem azon kluboké, akik a tizenhatba sem kerültek be a kupasorozat csütörtöki visszavágói után. A továbbjutottak között ezzel szemben olyan együttesekre bukkanhatunk, mint például a Metalist, az Aalborg, vagy éppen a portugál Braga.

A három legjobb bajnokságot (olasz, angol, spanyol) összesen két klub képviseli a további küzdelmekben, Olaszországból az Udinese, Angliából a Manchester City próbálhatja majd hazája számára menteni a menthetőt, míg Spanyolországgal egyenesen az a szégyen esett meg, hogy egyetlen klubja sem folytathatja a kupaküzdelmeket.

Az újabb kört kivívott csapatok között egészen elképesztő arányra lehetünk figyelmesek, a volt szovjet tagállamokat ugyanis nem kevesebb, mint 5 klub képviseli, ezzel Oroszország és Ukrajna szinte kisajátítja az UEFA további küzdelmeit.

Úgy tűnik tehát Európa keleti felének hajdani kis klubjai, dacolva a néhány éve még fenn álló csapatok között meglévő hatalmas gazdasági szakadékkal, csendben, a színfalak mögött fantasztikus felzárkóztató programokba kezdett, ami kiegészülve mostmár a volt Szovjetúnió tehetősebb vállalkozók adta lehetőségekkel, meghozta gyümölcsét, az egykor még félvállról vett kiscsapatok, most nevetve búcsúztattak olyan együtteseket, mint a Sampdoria, a Valencia vagy éppen az angol bajnokság idei abszolút meglepetéscsapata az Aston Villa.

Akadtak ezzel szemben persze más meglepetések is a tegnapi fordulóban. A legnagyobb ezek közül kétségkívül a végső győzelemre leginkább esélyesnek tartott Milan búcsúja volt, a rossonerók ráadásul két gólos előnyüket szórakozták el a hajrában a teljesen megérdemelten továbbjutó Werder Bremen ellen.

A nap másik nagy rangadóján pedig a Fiorentina volt kénytelen búcsúzni az Ajax ellenében, miután hiába támadtak a violák két meccsen keresztül holland riválisuk ellen, az amszterdamiak pont a régi olasz fegyvert használták fel talján ellenfelükkel szemben, okosan, taktikusan védekeztek, s amikor igazán szükségük volt rá, képesek voltak kevés helyzetükből is betalálni, s ezzel maguk javára eldönteni a továbbjutást.

Újból villant viszont a Zenit, az oroszok kettős győzelemmel búcsúztatták így a hajdan szebb napokat is megélt Stuttgartot. Huszti Szabolcs ezúttal is kezdőként kapott helyett Szentpétervár csapatában és egészen a 73. percig a pályán segítette csapatát, hasznos mezőnymunkát végezve.

A Galatasaray hatalmas csatában verte ki a Bordeaux-t, míg a Valencia fantasztikus izgalmak mellett maradt alul ukrán riválisával szemben. A Marseille tizenegyes csatában jutott tovább végül a Twente csapata ellenében.

Végeredmények:

Valencia - Dinamo Kijev 2-2,  Stuttgart - Zenit 1-2,  St Etienne - Olympiakos 2-1, CSKA Moszkva - Aston Villa 2-0,  Milan - Werder 2-2,  Metalist - Sampdoria 2-0, Hamburg - NEC 1-0,  Wolfsburg - PSG 1-3,  Galatasaray - Bordeaux  4-3,       Deportivo - Aalborg 1-3,  Standard - Braga 1-1,  Udinese - Poznan 2-1,         Tottenham - Shakhtar 1-1,  Man City - Kobenhavn 2-1,  Twente - Marseille 0-1,    Ajax - Fiorentina 1-1

*kiemelve a továbbjutott csapatok

A nyolcaddöntő sorsolása;

Werder Bremen - St. Etienne

CSKA Moszkva - Shakhtar Donyeck

Udinese - Zenit

Paris St.-Germain - Braga

Dynamo Kijev - Metalist

Manchester City - Aalborg

Marseille - Ajax

Hamburg - Galatasaray

Összefoglalókat itt találtok

 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr85968873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.02.27. 01:27:51

Van Basten az EB-n is olaszos taktikát játszatott a holland csapattal.

ulver 2009.02.27. 08:11:33

Hát ez szánalmas volt. Mondjuk csak a Fiorentina meccs utolsó 20 percét láttam, de az eredmények magukért beszélnek.
Most nem azért, de hova lett a védekezés az olszoknál?
Mi volt ez az Ajax gól a végén?
Minden olasz csapat kapott gólt (kivéve Inter)!
A Milannál meg ha most nem küldik el Ancelottit, akkor soha - a galaktikus Real legrosszabb napjait idézi ez az eredmény. 2-0-ról bebukni :(
Ennyit, mint a Samp, pedig a Siena is elért volna.

Azt hiszem az UEFA kupában a Marseille-nek fogok szurkolni.

Calogero 2009.02.27. 11:13:38

A Sampdoriát én szívem szerint nem is engedném évekig indulni nemzetközi kupában, na nem mintha ez fenyegetné őket.. Ancelotti meg befásult szép lassan, Rijkaard lehetne talán megoldás, meg egy új védelem. Azt sem értem, hogyha tudják, hogy szar az egész védelmük és igazoltak télen egy kifejezetten jó hátvédet, akkor az mi az, hogy azért nem játszhat, mert túl sok a brazil a keretben?! Küldték volna el a fenébe Emersont, vagy Didát és akkor most nem kéne itt szégyenkezni.
Ulver - a Marseillesbe simán kiegyezünk, az Udinese úgyis kiesik