Idény végén visszavonulót fúj a cseh fúria

Jöjjön most Unimuck írása, akit Nedved múlt heti bejelentése ihletett meg olyannyira, hogy billentyűzetet ragadjon és egy pályafutás-áttekintéssel egybekötött tisztelgéssel adózzon a cseh legenda előtt. Neki egy nagy köszönet, Nektek pedig őrült jó szórakozást az íráshoz és, ha bárkiben ébredne hasonló vágy az kérem ne habozzon küldeni egy mailt és mi ország-világ elé tárjuk legszebb gondolatait.

 Minden idők egyik legnagyobb cseh labdarúgója, Pavel Nedved a múlt szerdai Chelsea elleni Bajnokok Ligája találkozó után bejelentette, hogy függetlenül az idei szezon eredményeitől, az idény végén szögre akasztja stoplisát.

Nedvednek, a cseh futógépnek, ahogy nevét a Fifázással töltött hosszú hétvégékből is ismerhetjük, mindössze egy nagy álma maradt csodálatos pályafutása alatt megvalósítatlanul, mégpedig hogy el tudja hódítani csapatával a Bajnokok Ligája serlegét. Ezért is vállalt még egy szezont tavaly nyáron a Zebráknál, hogy idén kettőzött erővel, újra megpróbálja elérni azt, amihez egyszer már nagyon közel állt.

2003-ban volt az az év, mikor is a torinói gárdával egészen a BL döntőig menetelt, ám az elődöntőben a Real Madrid elleni visszavágón, melyen szinte egymaga juttatta csapatát a fináléba, megkapta a sorozatbeli harmadik sárga lapját is, így a döntőben nem segíthetette csapatát Európa trónjára. Mint utóbb kiderült, Nedved hiányát nem is bírta el a Juventus, mivel a manchesteri döntőben, igaz tizenegyesekkel, de alulmaradtak a Milan csapatával szemben.

Furcsa módon Pavel Nedved karrierjében mégis a 2003-as esztendő volt a legszebb, hiszen ekkor kapta meg az Aranylabdát és övé lett az év játékosa cím is.

 „Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy én nyerem a díjat. Idén több játékos is kiemelkedően játszott, mint például Zinédine Zidane, Raúl és Paolo Maldini. Amikor meghallottam, hogy bekerültem a jelöltek közé, meg sem fordult a fejemben, hogy én leszek a befutó. Nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a fantasztikus elismerést.” – nyilatkozta Nedved.

 A göndör, szőke hajú klasszis profi labdarúgó pályafutását még 1991-ben, a Dukla Praha csapatánál kezdte meg, ám egy év után a cseh futball legpatinásabb klubja, a Sparta Praha leigazolta az akkoriban még „csak” tehetségesnek tartott ifjú Pavelt. Hamar csapata húzóemberévé vált és jó teljesítményének köszönhetően 23 évesen részt vehetett a ’96-os angliai kontinens viadalon, ahol egészen a döntőig menetelt Csehország válogatottjával, azonban Németországgal már nem bírva, 2-1 aranyba vereséget szenvedtek. Ez volt a Nedveddel felálló cseh válogatott legjobb eredménye. - A klasszis 2006-ban lemondta a válogatottságot.

 A Sparta Pragában és az Európa - Bajnokságon nyújtott kiegyensúlyozott, jó teljesítmény meghozta a gyümölcsét és a szőke hajú focistát leigazolta a Lazio együttese, mely ’99-ben elhódította a KEK serlegét és az európai szuperkupát is Nedveddel soraiban.

 2001-ben 41 millió € fejében Torinóba költözött a cseh sztár és azóta is a „Zebrák” szurkolóinak egyik legnagyobb kedvence. A Juventusszal 4 Serie A elsőséget (2001-02, 2002-03, 2004-05 (törölt cím), 2005-06 (törölt cím)) és a 2006-os bundabotrány után egy Serie B bajnoki aranyat (2006-2007) gyűjtött be. Ezen kívül kétszeres olasz szuperkupa győztesnek mondhatja még el magát az „Öreg Hölggyel” való házassága alatt. Mindemellett, mint ahogy az elején említettem, a 2003-as esztendőben csapatával a BL döntőig menetelt, megkapta az Aranylabdát, valamint és az év játékosa címét is.

Pavel a pályán bizonyította milyen nagyszerű élsportoló, majd 2006-ban, a bundabotrány kimenetelei után vállalva a Serie B-s száműzetést a Juventusszal, emberiségéről és a klubja iránti szeretetéről is tanúbizonyságot tett, elnyerve sok millió juventinó és sportkedvelő ember elismerését és tiszteletét.

 Nem is csoda, hogy a Zebrák számára komoly fejtörést okoz most a játékos jövőbeni pótlása, az utóbbi hetek-hónapok alapján a legesélyesebbnek Diego tűnik, de komolyan felmerült még David Silva, Sneijder és Hamsik neve is. Mindenestre nem lesz könnyű dolga a Juvénak, s ha a cseh játékos kvalitásaihoz hasonló sztárt szeretne jövőre is csapatában tudni, legalább annyira bele kell majd nyúljon a pénztárcájába, mint azt anno Pavel leigazolásánál tette.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr60984968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calogero 2009.03.06. 12:07:37

daje.blog.hu@gmail.com - ha valaki esetleg kedvet kapott
(főleg olasz focit érintő témában)

piertro 2009.03.06. 12:19:46

Fúria: 1. házsártos, örökösen civakodó NŐ 2. magáből kikelt, feldühödött NŐ (Idegen szavak és kifejezések szótára)

Calogero 2009.03.06. 12:24:12

@piertro: ha láttad már Nedvedet játszani (pláne egy-egy ellene elkövetett falt után), nem vonod kétségbe a szavak jogosságát :-)

dr. Wilbur Swain 2009.03.06. 12:24:31

sosem csíptem... még a Lazioban elment, de a Juveban kifejezetten ellenszenves volt :|

szamarhegy 2009.03.06. 12:36:35

Nagyszerű játékos és egy igazi egyniség, a cseheknek jó pr személyiség volt az elmúlt 13 évben.

ulver 2009.03.06. 12:45:29

Mindenképpen elismerésre méltó játékos karrier, bár személy szerint én soha nem tartottam számon úgy, mint világklasszist (hasonló érzésem van Pirlóval kapcsolatban is). Nagy mínusz pont, hogy laziós volt.
Nehéz lesz pótolni, főleg azért mert már olyan a Juvénak, mint Totti a Rómának, hogy ott játszik már százezer éve, akár pályán van, akár nem, az öltöző üres lesz nélküle.
Szerintem nem fogják elengedni Torinóból (lehet játékosmegfigyelő, szakértő, akármi, de ott marad a csapatnál).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.06. 13:35:14

Örök dilemmám: Nedved vagy Poborsky?

Mind a kettő brilliáns, Poborsky talán elegánsabb, Nedved szíve viszont óriási. Nagyon szeretem mindkettőt.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.06. 13:40:42

A KEK-győzelem után egy Scudettot is akasztott a Lazioval még 2000-ben.

korlat 2009.03.06. 14:01:28

Idén duplán drukkolok a Juvénak Nedved miatt. Nem gond az az 1 gól a cselzivel szemben, majd otthon szétalázzátok őket! Hajrá Pavel, hajrá Alex! Forza Juve!

Calogero 2009.03.06. 14:12:43

Azért, ha bement volna az a lövése a 90. percben a Stamford Bridgen, most még szebb lenne a helyzet, de azért csak meg lesz az 2-0 így is

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.03.06. 14:34:41

Szerintem óriási játékos volt és ma is becsülettel hajtja végig meccseit.
Óriási volt, de tőle nem emlékszem semmilyen zseniális mozdulatra, nincs meg az a meccs, ami csak az övé lenne. Kevésbé elismert játékosoknak is megvan ,,a meccs", nála szerintem nincs (ő rúgta a KEK-utolsó gólját, azzal nyertek is, de ez szerintem kevés egy karrierre. A gólra emlékeztek?).

Egyszer viszont nagyon megbánta, hogy rátámadt egy brazilra, Cafúra!

www.youtube.com/watch?v=fhYmSZTUv5Q

Olaszországban sokan mondták, hogy gyakran színészkedik, szerintem ez sem igaz. Hajtott becsülettel mindig és jól is játszott. Felhúzták, aztán nem állt meg soha. Respektet érdemel, sokat!

Calogero 2009.03.06. 15:33:10

A Real elleni BL visszavágó 3-1-e talán egy ilyen nagy mérkőzés Paveltől, legalábbis nekem mindig ez ugrik be róla.
A színészkedésről, meg a hisztikről nekem a nem túl szép emlékű Roma - Juve 2-5 ugrik be, itt egy jó összeállítás erről;
dailymotion.virgilio.it/video/x2regl_mexes-vs-nedved_sport
Mexes nagyon ki is kelt magából utána, persze őt sem kell félteni..