90 perc alatt a Föld körül /1996.05.22./

 Egy olasz szempontból kevésbé jól sikerült hét után, azt hiszem újra itt az ideje egy kis nosztalgiázásnak, s ha már annyit beszélt mindenki hét közben a Stadio Olimpicóról a BL döntő következő helyszíne kapcsán, akkor íme itt a remek apropó, hogy visszautazzunk néhány évet a Rómában legutóbb megrendezésre BL döntőért.

A 1995-'96-os szezonban járunk, a Bajnokok Ligája első olyan szezonjában, ahol a győzelemért már három ponttal jutalmazzák az arra érdemeseket. Az egyik szereplőnk nem más,mint a címvédő, az előző döntőben a Milánt Bécsben Kluivert góljával 1-0-ra verő Ajax csapata, míg másik részről Olaszország legnépszerűbb együttese, soraiban olyan egyéniségekkel, mint a világot éppen meghódítani igyekvő, ekkor még csak 21 éves Del Piero, oldalán Gianluca Viallival és Fabrizio Ravanellivel, a védelemben a Trapattoni által nem régen felfedezett, 1992 júliusáig még egy gyárban serénykedő Moreno Torricelli, vagy a később edzőként a Zebrákhoz visszatérő, a klub történelmének egyik legjobb középpályásának kétség nélkül nevezhető Didier Deschamps.

A csoportküzdelmeket mindkét csapat könnyen vette, az Ajax mindössze két pontot veszített a Ferencváros, Grashoppers, Real Madrid trió ellen, s ez évben is újra megállíthatatlannak tűnt, míg a Juventus is simán hozta csoportját, amíg kétséges volt továbbjutása minden mérkőzést hozva a Dortmund, Steaua, Rangers hármas ellen, majd az utolsó két mérkőzésre kiengedve és begyűjtve egy vereséget és egy döntetlent, amúgy olaszosan.

Ekkor még csak tizenhat csapatos volt a Bajnokok Ligája, tehát egyből a negyeddöntőkkel folytatódtak a küzdelmek, ahol a hollandok a Borussia Dortmund csapatát verték oda-vissza, továbbjutva 3-0-ás összesítéssel, míg a Juventus a Real Madridot búcsúztatta az odavágó utáni 1-0-ás vereséget egy otthoni 2-0-lal felülírva.

Jött hát az elődöntő, ahol a két nagy ellenfele az "A" csoportból továbbjutott két kisebb hal, a Panathinaikosz és a Nantes volt, akik a negyeddöntőből a Legia Warsav és a Szpartak Moszkva búcsúztatásával léptek tovább. Végül a papírforma beigazolódott, hiszen míg a Juve 2-0-as hazai siker után, 3-2-es vereséggel könnyedén továbbjutott, addig az Ajax bár az első találkozón egy gólos hátrányba került idegenben, de végül simán 3-0-ra hozta a visszavágót, így létre jöhetett a szezon álomdöntője, a két erre leginkább érdemes csapattal, a címvédő, szupertehetségekkel teletűzdelt Ajax Amsterdammal és a trónkövetelő, következő két évében is a BL döntőjébe bejutó Juventus együttesével.

A döntő végül hatalmas izgalmakat és fantasztikus csatát hozott, ahol a Zebrák már a 13.percben vezetést szereztek Ravanelli káprázatos góljával, de az esélyesebbnek kikáltott címvédő még a szünet előtt Litmanen révén egyenlített. Végül több gól már nem született, jöhetett hát a mindent eldöntő tizenegyes párbaj..

1996. Május 22., Stadio Olimpico, Roma

FC Juventus - Ajax Amsterdam 1-1 (1-1)

tizenegyesekkel 4-2

Juventus: Peruzzi - Ferrara, Torricelli, Vierchowod, Pessotto - Conte (Jugovics 43.),
Paulo Sousa (Di Livio 57.), Deschamps - Vialli, Ravanelli (Padovano 78.), Del Piero
Edzõ: Marcello Lippi

Ajax: Van Der Sar - Silooy, Blind, F. De Boer (Soholten 58.), Bogarde - R. De Boer (Wooter 91.), Musampa, Davids, Finidi - Kanu, Litmanen (Kluivert 46.)
Edzõ: Louis Van Gaal



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr49999808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unimuck 2009.03.13. 13:04:03

Hatalmas ezeket a képsorokat nézni :) Kár, h a Juventus eddigi 7 BEK/BL döntőjéből csak kettőt tudott megnyerni. De ez nagyon szép volt! :) Elnézve ezt a BL döntőt, 96-ba se volt tisztább a foci, mint manapság. Voltak nagy összerúgások :D
Idén nem lesz ekkora hangulat az Olimpicoban...

Unimuck 2009.03.13. 14:37:11

Ha csak nem Barca Liverpool döntő lesz.