Lerántjuk a leplet, megmutatjuk melyik a legerősebb bajnokság

 Mindenkit foglakoztat e kérdés, legyen az olasz, angol, spanyol, vagy éppen német fanatikus. A média által festett kép alapján kétség sem merülhetne fel a Premier League egyeduralmát illetően, nézzük azonban hogyan fest a valóság...

                     Mivel húsz év átlagát venni túlzásnak véltem, tíz év visszatekintése pedig túl kevésnek tűnt, így bölcsen kiegyeztem 15 év távlatában önmagammal, s belevetettem magam az európai kupák történelmének útvesztőjébe.

A csattanó nem maradt el és bár sejtettem, hogy valami hasonló eredményt fogok kapni ellentmondva a naponta belénk súlykolt brit dominanciának, azért az eredmény több, mint meglepő. Nézzük hát melyik nemzeté a legerősebb bajnokság a legfontosabb alapra támaszkodva, az eredményességre. Igyekeztem számba venni minden lényegesebb eseményt melyen minden ország megmérettetett, így kerülhettek nagyító alá a Bajnokok Ligája győztesektől kezdve az aranylabdást adó bajnokságokon át az Eb győzelmet kivívó nemzetekig mindenki, egyszóval minden jelentős kupa, összeselmúlt 15 évbeli győztese. Íme az eredmény;

Bajnokok Ligája / BEK győzetesek, nemzetek szerint:

Olaszország: 4

Spanyolország: 4

Anglia: 3

Németország: 2

Hollandia, Portugália: 1-1

 

UEFA kupa:

Olaszország: 4

Spanyolország: 3

Németország, Oroszország: 2-2

Portugália, Hollandia, Törökország, Anglia: 1-1

 

KEK:

Spanyolország, Anglia: 2-2

Olaszország, Franciaország: 1-1

 

Aranylabdást adó bajnokság:

Olaszország, Spanyolország: 6-6

Anglia: 2

Németország: 1

 

EB győztes:

Spanyolország, Németország, Franciaország, Görögország: 1-1

 

VB győztes:

Olaszország, Franciaország: 1-1

 

Klub világbajnokság:

Olaszország, Anglia: 1-1

 

Európai Szuperkupa:

Olaszország, Spanyolország, Anglia: 3-3

Törökország, Oroszország: 1-1

 

Szorzókat nem használtam, hiszen e kupák fontosságának megállapítása elég szubjektív, így hát pusztán a begyűjtött aranyak számát összeadva a következőt kaptam;

1. Olaszország                          20 begyűjtött első hely

2. Spanyolország                       19

3. Anglia                                  12

4. Németország                          6

5. Franciao., Oroszo.                 3-3

7: Töröko., Hollandia, Portugália   2-2

10. Görögország:                       1

 

Összegezve mindezt kijelenthetjük, hogy a közelmúltat vizsgálva két bajnokság emelkedik ki egyértelműen a többi közül, ez pedig a Serie A, illetve a La Liga és bár az utóbbi egy-két évben a Premier League is kezd felzárkózni e két nagy mellé, a számok egyenlőre nem igazolják miért is kellene az UK-ban keresni Európa legerősebb pontvadászatát. Hiszen, ha csak mindössze az utóbbi 5 évet vizsgáltam volna, akkor sem az angol bajnokság állna az első helyen, változást mindössze a spanyolok és az olaszok helycseréje jelentene.

Ennek függvényében várhatjuk hát a Februárban folytatódó Bajnokok Ligáját, ahol kiderül majd folytatódik-e a Premier League felzárkózása két riválisa szintjére, vagy újból megrázzák magukat a két nagy pontvadászat együttesei és megmutatják a számok miért nem hazudnak.

Végül egy-egy video a Serie A, La Liga és a Premier League 2007/08-as szezonjának legszebb jeleneteiből;

 

La Liga:

 

Premier League:

 



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr44903524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cucchiaio 2009.01.26. 15:26:49

Tetszik ez a statisztika, azért nyilván kicsit túlzás, legalább annyira, mint hogy sokak szerint a Pl utcahosszal a legerősebb bajnokság. Kíváncsi leszek a BL meccsekre, ha az angolok megint tarolnak a nyolcaddöntőkben, akkor nincs mese, fejet kell hajtani

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.26. 16:15:43

Nem fognak tarolni az angolok, volt már olyan jó éve az olaszoknak és a spanyoloknak is, mint az angoloké tavaly és tavalyelőtt, sok minden összejött nekik, a Liverpool például végigröfögte az utóbbi szezonokat. Idén fordul a szerencse.

Hufnagel István 2009.01.26. 16:31:13

Nem igen értek ám az angol focihoz, de szerintem nem csak a bajnokságra jutó néhány nagy csapat alapján lehet megítélni a bajnokságot. Ott vannak a kisebb csapatok is, akik bár nem jutnak ki európai kupákba, de a bajnokságát, fociját meghatározzák.
Úgy látom az angol kiscsapatok futós, brusztolós gyilokfocit játszanak, ahol egy jobb képességű magyar futballista (pl Gera) is kiemelkedőnek bizonyulhat technikai képzettségben.
Ezzel szemben az olasz kiscsapatokról meg elmondható, hogy ha kell, nagyon masszív védekezésre is képesek és így nem kevés pontot vesznek el (az Inter kivételével) a nagycsapatoktól, ami nyilván nem olyan látványos, de mindenképpen eredményes.
Nem érzem magam elég kvalifikáltnak a témában, hogy elfogultatlan, vagy objektív következtetést vonjak le (úgy hogy két éve nem láttam angol meccset, spanyolt is csak elvétve) a többi bajnokságot illetően. Azt meghagyom Nektek.

Calogero 2009.01.26. 16:43:48

Elég kvalifikáltnak én sem érzem magam, csak volt szerencsém egy ideig az UK-ban tengetni mindennapjaimat és kicsit viccesnek éreztem, hogy mást sem hallok nap, mint nap csak, hogy az ő bajnokságuknál jobb az nincs a világon, ellenpéldaként mindig felhozva a nyugdíjasok bajnokságának titulált Serie A-t. Ehhez képest az eredményekből minden gond nélkül ki lehet hozni ennek ellenkezőjét, gondoltam ez megér egy postot :-) bár az igazság nyilván a kettő között van.
Na kiderül majd minden Február végén a 3 olasz-angol csata után, azért ráférne az olaszokra egy-két siker a Bl-ben az biztos.

Calogero 2009.01.26. 16:51:52

popp; szép lenne egyszer már egy olyanról értekezni, hogy a bajnokságban éppen, hogy 4.helyet megcsípő Roma mindenki megdöbbenésére otthon tartotta a Bl serleget a döntőben visszavágva a röfögő Liverpoolnak :-)

Unimuck 2009.01.28. 10:22:41

@Calogero: Simán el tudom képzelni a Roma döntőzését, a mostani formáját, játékát látva. Totti nélkül, ugye! Arsenal ellen, mint szerintem a többi olasz-angol párosításban is, 50-50%-a van mindegyik ellenfélnek a továbbjutásra.

Calogero 2009.01.28. 10:25:38

Kivéve a Juvénak, természetesen :-) hiába na, még kell a rutin a játékosaiknak az európai porondon 2 év kihagyás után