Róma : az új stadion nem csak álom

 Legelőször komolyabban 2008 augusztusában, Franco Sensi halálát követően röppent fel a hír, miszerint nem csak Rosella Sensi, hanem Roma városa is támogatná egy új stadion felépültét, melyet aztán az elhunyt presidentéről neveznének el, ezzel is tisztelegve emlékének, megköszönve mindazt amit a klubért tett hosszú éveken keresztül.

Sokan gondoltuk akkor, hogy aztán mindez a lelkesedés lassan a feledés homályába veszik majd, de időről-időre felröppent azóta is néhány kisebb hír életben tartva a reményeket, a tegnapi Corrire dello Sportbeli írás, pedig immáron több, mint bíztató. Úgy tűnik ugyanis, hogy már csak mindössze a megfelelő helyszín kiválasztása és az engedélyek beszerzése hiányzik az építkezés megkezdéséig.

Jelenleg három helyszín között egyeztet Rosella Sensi és Gianni Alemanno, a szóba került lehetőségek pedig a következőek; Magliana, Centrale del Latte, illetve Aurelia, s mindháromról tudni érdemes, hogy kifejezetten jól megközelíthető a tömegközlekedés, illetve az autós forgalom szemponzjából (vagy könnyen azzá tehető) és mindegyikről elmondható, hogy Róma peremvidékén fekszik. Van ami azonban már nem szorul egyeztetésre, hiszen úgy tűnik immáron eldöntött tény (a legutóbbi tárgyalás ez ügyben az olasz-brazil találkozót követően volt Londonban), hogy az arénát az IGM nevű angol cég fogja építeni, az a cég, mely komoly szerepet vállalt az angliai stadionépítések kivitelezésében, többek között szerephez jutott az új Wembley építése során is.

S, hogy miért pont e cég? A Roma úgy döntött adoptálja az angol klubok által sikeresen megálmodott és működtetett modellt és szeretné, ha az új aréna afféle brit minta szerint épülne fel. Ami tulajdonképpen kihatna a stadion lelátóinak tervezésére is, mely azt jelenti, hogy többek között például megszűnne a római szurkolók által oly gyűlölt futópálya, s ennek következtében a lelátók szinte a pálya közvetlen szomszédságában kezdődnének. Ezen kívül pedig Sensiék szeretnék, ha az új stadion egybe épülne egy kisebb bevásárló központtal, melyben megtalálhatóak lennének a klub ajándékboltjai, éttermek, kisebb szórakoztató egységek, egyszóval minden, amitől az egyesület még plusz bevételt remélhetne.

Jelenleg tehát még egyeztet a Roma tulajdonosa és a főváros polgármestere az új aréna helyszíneit illetően, de, ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva megkezdődhetnek az új stadion építésének munkálatai.

A Juventus költözése úgy tűnik megindított egy nagyon is üdvözlendő folyamatot az olasz labdarúgás klubjai között, hiszen a Zebrák mellett ezennel nagy beruházásba kezd a Roma, illetve néhány hónappal ezelőtt bejelentette már ebbéli szándékát az Inter is. Remélhetőleg aztán sikerül a nagy álom és Itáliába kerül a 2016-os EB rendezés joga, mely valószínüleg hosszú évtizedekre megoldhatná a taljánok stadion problémáit, s ezzel párhuzamosan újra egy komoly lökést kapnának az olasz futball főszereplői, futólépésben kezdhetnék meg visszazárkózásukat a jelenleg oly irigyelt angolok klubok mellé.

az IGM egyik legfőbb referenciája, hogy szerephez jutott a londoni Wembley kivitelezése során is;



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr1001024244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulver 2009.03.25. 11:05:17

Ideje.

De jó is lenne, futópálya nélkül azért más a hangulat. Arról van hír, mekkora lenne a stadio?

Calogero 2009.03.25. 11:08:38

Ja igen, ezt kifelejtettem, 50 ezres lesz a stadion valószínüleg, én mondjuk egy 10 ezerrel többre szavaznék, de mivel úgyis felmennek majd a jegyárak, lehet elég lesz ekkora is

popp · http://koncertblog.com/ 2009.03.25. 12:10:59

@Calogero: Az ötvenezres tán megtelne mindig.

Calogero 2009.03.25. 12:28:27

@popp: elképzelhető tényleg, egy kisebb stadiont sokkal többször megtöltenek, mert látván a telítettséget, "húzza be magát a tömeg". Én csak arra leszek kíváncsi hogyan oldják majd meg a Curva Sud új helyét, kéne ugye akkor egy legalább 15 ezres egybefüggő kapu mögötti rész, mondjuk nekem a marseilles-i megoldás tetsztt idáig legjobban

Unimuck 2009.03.25. 15:38:50

Egy 60ezres stadion azért elkélne a Rómának, szerintem. Nagyon örömteli hír, csak kérdés, hogy a rossz anyagi helyzetben lévő Farkasokat mennyire fektetné meg ez anyagilag?! Igaz, a Juvénál is szponzorok fizetik az építkezés kb 60%-át. Remélem összejön a Rómának ez az álom! De most elsősorban a BL-selejtezőért küzdjenek, mert az nagyon fontos anyagi forrás.