30 talán mindent eldöntő különbség Anglia és Olaszország között

 Már csak egy nap van hátra és újra kezdetét veszi az öldöklő csata Olaszország és Anglia csapatai között a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőiben, s e kapcsán már korábban is rengeteg érdekes cikk és összehasonlítgatás látott napvilágot, van azonban egy, amit szerintem kár lenne bárkinek is kihagyni és ez a goal.com által összeállított harminc kultúrális különbség a két ország elsősorban labdarúgáshoz kötődő szokásai között. Kötelező olvasmány minden angol és olasz foci fannak.

A 15 legfőbb különbség a két ország között a pályán;

1. A vasárnap Olaszországban a templomot, egy délutáni mérkőzést, majd egy családdal töltött együttlétet jelent, Angliában ez kora reggeltől egy tömött pubot, egy meccset, majd végül ismét egy tömött pubot az ott elő férfiak millióinak.

2. Olaszországban egy pasta, néhány húsgolyó és egy jó pohár finom Chianti jelenti a mérkőzés előtti étkezést, míg Angliában ezzel szemben ezt letudják egy útközben a stadion felé bedobott kebabbal, sült krumplival és egy mellé megivott néhány pint sörrel.

3. Olaszországban a carabinerik rád se néznek, ha az ellenfél csapatának buszát naranccsal vagy egyéb kezedbe kerülő tárggyal, gyümölccsel vagy éppen robogóval dobálod, na ezt próbáld meg egyszer Anglia stadionjai körül, már a dobás kigondolásának pillanatában évekre börtönbe kerülnél.

4. Az olasz ultrák urakként viselkednek, amikor Európa stadionjait látogatják, de késelő őrültekké változnak, amikor más szurkolótábor érkezik városukba, míg az angol fanatikusok jó fiúként viselkednek otthonukban, de egyből a város lebontásába kezdenek, amikor csapatuknak fellépése van Európában.

5. Angliában a szurkolók csendben ülnek a székeiken a mérkőzés alatt, áldva az új időket amikor már nem kell 90 percet végigállniuk. Olaszországban ezeket a székeket fegyverként használják a másik szurkolótábor és a rendőrség ellen, ahol csak lehetőségük van, feltépvén azt.

6. Angliában a rendezők háttal állnak a pályának és végig figyelik a tömeget, hogy kiszúrhassák az erőszakra hajlamosabb szurkolókat. Olaszországban a rendezők vagy végig a mérkőzést nézik, vagy mint például a Catania esetében, ők maguk az erőszakos szurkolók.

7. Angliában, ha megéhezel meccs közben kénytelen vagy átmászni a tömegen és elsétálni a stadion egyik snack bárjáig, míg Olaszországbvan csak elüvöltöd magad és a sorok között mászkáló "bibitaro" már küldi is hátra Neked a választott rágcsálnivalókat.

8. Angliában, hogyha gyors vagy, erős és dinamikus és képes vagy 90 percen keresztül föl-le futkosni a pályán, akkor máris egy nagyszerű játékosnak számítasz, még akkor is, ha a technikai képességeid egyenlőek egy szamáréval. Ezzel szemben Olaszországban, csak akkor válhat belőled sztár, ha technikailag is taktikailag is olyanokra vagy képes, amikre a világon alig néhányan rajtad kívül, igaz, ha mindemellett olyan gyorsan futsz és fordulsz, mint egy csiga, az már senkit nem zavar.

9. Angliában, ha a Sky Sports szakértője Peter Crouchra a világ legjobb játékosa jelzőt aggatja egy jobban sikerült mérkőzése után, akkor az egész nemzet extázisba esik és a csatárt élteti, míg Olaszországban, ha a Sky Italia szakértője hasonló jelzőkkel illetné mondjuk Simone Loriát, az egész ország lemondaná a tv-előfizetését.

10. Olaszországban a "cél szentesíti az eszközt" filozófia mentén a mezletépés, reklamálás, szimulálás, időhúzás a játék egy fontos részét képezi, míg Angliában ezek szigorúan csalásnak számítanak és a fair play mindennél fontosabb.

11. Olaszországban a védekezés művészet. Angliában erre más szót találtak, ott úgy hívják; antifoci.

12. Olaszországban , ha egy csapat 3-0-ás vereségre áll, a játékosok mind feladják, a szurkolók a csapat ellen fordulnak, s a mérkőzés után összetörik a legrosszabbul teljesítő futballista autóját, ráadásul másnap reggel a csapat edzésén is tiszteletüket teszik, míg Angliában 0-8-nál is az utolsó labdáért is megküzdenek a futballisták, miközben a szurkolók végig énekelnek és éltetik az ő hőseiket.

13. Angliában egy rossz bíróra azt mondják; nem ért hozzá, jobb lenne, ha mással keresné kenyerét. Olaszországban ugyanerre azt mondják; lefizették, s ezért elcsalta a mérkőzést, s két hetente újabb Calciopolit kiáltanak.

14. Angliában a fordulót követő showműsorok 99%-a összefoglalókból áll, míg 1%-uk elemzésből, ezzel szemben Olaszországban az arány 99% elemzés mellett 1% összefoglaló, mely tökéletesen kielégíti otthonában a barátaikkal elemző nézők millióit.

15. Angliában jó eséllyel szinte azt sem tudod kik a klubok elnökei, mert igyekeznek csendben a háttérben maradni, nem beleszólva a csapat ügyeibe és óvva saját üzleteiket. Az olaszoknál viszont a legelmebetegebb indokokkal kérnek nyilvánosságot, megjegyzéseket téve mindenre és mindenkire, olyan legendák felvonultatásával e téren, mint például Maurizio Zamparini a Palermo elnöke, aki messzeföldön a leghírhedtebb e témakörben.

A pályán kívül:

16. Olaszországban a korrupció és a megvesztegetés szerves része az életnek. Angliában a "fonák" (backhander) szó, egy teniszütésen túl mást nem jelent az ország népének.

17. Angliában amíg nem bizonyítják, hogy bűnös lennél, ártatlan vagy. Olaszországban amíg nem bizonyítják, hogy ártatlan lennél, mindenki bűnösként tekint rád.

18. Olaszországban a gyerekek 9 hónapos korukban már kapcsolatba kerülnek az alkohollal, amikor a szüleik először adnak nekik egy kis likőrt, s ezt követően folyamatosan tanítják őket, hogyan kezeljék és élvezzék e nedűket. Ezzel szemben Angliában 21 éves koráig senki nem juthat alkoholhoz a törvény tiltása végett, viszont ezután néhány hónap alatt bepótolják mértéktelen ivászatukkal a kiesett két ivtezedet.

19. Olaszországban az anyák, fiuk 40 éves koráig babusgatják kisgyermeküket, ezzel szemben Angliában, ha elmúltál 16 éves már külön lakásba költözöl, csak, hogy ne kelljen tovább egy fedél alatt élnetek.

20. Olaszországban a fiúk már 11 éves korukban borotválkoznak és kénytelenek is ezután minden nap ezt tenni, hogy ápoltnak tűnjenek. Angliában ezzel szemben 18 évesen látnak a fiúk először borotvát, mely rituális szőrlevágás után újabb 5 évet kell várniuk, hogy egy kis borosta nőjön már éppen nem pelyhedző állukon.

21. Angliában a pontosság életbevágóan fontos. Olaszországban a pontosság azt jelenti; érkezz 30 perccel később, mint ahogy előtte megbeszéltétek, különben nem vagy olasz.

22. Olaszországban a vonaton utazók közül senki nem vásárol jegyet így spórolván mindennapjaikon, míg Angliában mindenki megveszi ezt, annak ellenére, hogy a jegyárak botrányosan drágák és még az is jobban megérné, ha taxival mennének oda-vissza mondjuk London és Manchester között.

23. Megszegni a törvényt? Na Angliában ez az, aminek még látszatától is egész életedben igyekszel távol tartani magad. Olaszországban áthágni a kicsinyes, buta, mindenki által gyűlölt törvényeket? A legszórakoztatóbb dolgok egyike, mely valamiféle különös büszkeséggel is tölt el milliókat Itáliában.

24. A nyaralásukat külföldön töltő olaszok két perc alatt aklimatizálódnak a helyi lakossághoz kifeküdve melléjük a partra és pillanatok alatt bebarnulva a napon, míg az angolok nyaralásának nagy részét az első napon elszenvedett leégésük fájdalmai teszi ki, ráadásul már távolról világít róluk a homlokukba égett turista szó, miután megjelennek a parton hawaii ingben, fehér zokniban és szandálban elvegyülni  a helyiek között.

25. Olaszországban a fejtől bokáig érő melegítő szettek viselete erősen divatjamúltnak számít, míg Angliában bármi más viselete ezen említett összeállítás mellett erősen feminimnek tekintett a szabadidejüket szinte csak ilyen ruhákban elképzelni tudó brit férfiak körében.

26. Olaszországban mindenki gyűlöl sorban állni és a leggyakrabban elhangzó mondat egy bejáratnál összegyűlt tömegnél az "én ismerek valakit az elején" felkiáltás miközben az egy perce érkeztek is heves lendületettel tolakodnak a sorban előre. Ezzel szemben az angoloknak lételemük a hosszú, kígyózó sorokban való órákig történő türelmes várakozás és, ha esetleg több órányi sorban állás után pont előttük zárnák be az ajtót elhajtva az ott összegyűlt szép számú tömeget, hát mindenki csendben megfordulna és békésen hazaindulna, vagy keresne magának esetleg egy újabb sokat ígérő, sorokban rendeződő embertömeget.

27. Olaszországban a politika élet-halál kérdése attól függően, hogy éppen melyik párt oldalán állsz. Angliában ez különösebben senkit nem érdekel, szemben a Big Brotherrel, melyben 10 tehetségtelen, semmihez nem értő ripacs egész napos semmittevését bámulja egy egész nemzet, mintha az életük függne tőle.

28. Olaszországban teljesen normális ha két férfi öleléssel és néhány puszival köszönti egymást. Angliában te nem vagy heteroszexuális ha ilyet teszel.

29. Olaszországban, ha vacsora meghívásod van, biztos lehetsz benne, hogy legalább hat fogással várnak, a végén még otthonra is csomagolnak és legalább tízszer kell még visszautasítanod a házigazdát, hogy nem, valóban nem kérsz többet, miután a hatalmas lakomától majd szétrobbansz. Ezzel szemben Angliában, ha vacsorázni hívnak előtte rádcsörögnek, hogy inni hozzál magadnak, a vacsorára szánt kolbász 2 perc alatt elfogy és hazafelé kénytelen leszel megállni a McDriveban, ha nem akarsz korgó gyomorral lefeküdni.

30. Olaszországban a legszebb tv sztárok; Ilary Blasi, Juliana Moreira, Christina Chiabotto, Ilaria D'Amico és Michelle Hunziker, hogy csak néhányat említsünk. Ezzel szemben Angliában e posztra olyan "szépségek" pályáznak, mint például Jordan, vagy Jody Marsh... és aki látt már hölgyeket valaha, az tudja miért megkérdőjelezhetetlen e téma említése e hosszú felsorolás végén.

 

* az eredeti cikkért klikk ide

További BL nyolcaddöntőkkel foglalkozó írásokat találtok még itt; link, link1, link2



A bejegyzés trackback címe:

https://daje.blog.hu/api/trackback/id/tr12991191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unimuck 2009.03.09. 16:26:25

Egy élmény volt olvasni!